BLOG

WELK KEUKENWERKBLAD KIES IK?


Je komt er samen om te aperitieven met vrienden, je bereidt er lekkere (en minder lekkere  😅) maaltijden, kinderen maken er huiswerk,... Tegenwoordig is de keuken het hart van de woning. Een keuken is een grote hap uit je budget, je wil daarom dat ze duurzaam is en zo lang mogelijk meegaat. Heel belangrijk is dat je daarom de juiste materiaalkeuze maakt. Het werkblad van de keuken speelt daarin een belangrijke rol.


Laten we beginnen bij het begin. Sommige keukenverkopers gaan zeker en vast anders beweren, maar geloof ons; er bestaat geen materiaal dat perfect is. Stootbestendigheid, krasbestendigheid en zuurbestendigheid zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden bij je keuze.


Eerst en vooral houden wij van een stenen werkblad. Omdat dit tijdloos en onderhoudsvriendelijk is, een goede lange termijn-oplossing dus. Voor een keuken moet je op lange termijn denken, een keuken moet 30 jaar meekunnen. 🤘

We maken een onderscheid tussen de natuurlijke steenmaterialen en de ‘machinale stenen’, deze laatste worden in een fabriek vervaardigd.


Het meest voor de hand liggende natuurlijke materiaal als keukenwerkblad is natuursteen.

  • Marmer
  • Belgische blauwe hardsteen (=arduin)
  • Graniet
  • Kwartsiet


Hierboven hebben we de bekendste natuurstenen opgesomd. Wat je moet weten van natuurstenen is dat ze naast een luxueuze uitstraling ook een aantal eigenschappen bezitten die wat meer onderhoud vragen dan sommige van hun machinale tegenhangers. Zij bevatten, net zoals de menselijke huid, poriën. Voedsel dewelke zuren bevatten (citroen, tomaat..) kunnen in deze poriën trekken en daardoor zorgen voor vlekvorming. Zeker bij de zachtere natuurstenen, zoals marmer en arduin. Bij graniet is de kans op vlekken veel kleiner. Deze vlekken horen bij het karakter van de steen. Een natuursteen ‘leeft’ en krijgt een mooie patina naarmate het materiaal verouderd.

Bij de keuze van je werkblad is onze tip: Ken uzelf! Beginnen je tenen al te krullen bij de kans op vlekvorming? Kies dan niet voor een vlekgevoelig natuursteen. Ben je iemand die altijd netjes alles na de kookbeurt opruimt en het aanrecht deftig onderhoud, dan is de kans op vlekvorming aanzienlijk kleiner. 

Een ander heel belangrijk aspect is de hittebestendigheid, sommige natuurstenen zijn meer hittebestendig dan andere, toch raden wij aan om altijd een ‘onderleggertje’ te gebruiken. In marmers zitten aders, wanneer je een pot, net van de kookplaat, op één van deze aders zet kan deze uitzetten en een barst veroorzaken. Bij graniet moet je hier minder schrik voor hebben, de structuur van graniet is vaster en van alle natuurstenen is deze het meest hittebestendig en onderhoudsvriendelijk.


Naast de natuurlijk steenmaterialen zijn er nog machinale stenen:

  • Composiet
  • Keramiek
  • Dekton
  • ...

Composiet wordt vervaardigd uit stukjes gemalen graniet overgoten met hars. Het materiaal is in zeker mate stootbestendig, maar niet hittebestendig. Ga je hier een hete kookpot op plaatsen dan gaan de harsen reageren, smelten als het ware, en zal je blijvende schade zien. Een composiet is redelijk bestand tegen zuren, maar we raden aan om deze toch snel op te kuisen.

Keramiek en Dekton worden vaak in dezelfde adem genoemd. Het keramisch werkblad wordt opgebouwd uit een mengeling van klei, kleurstoffen en porselein. Deze wordt uiteindelijk hardgebakken en geperst. Eigenlijk ken je dit materiaal vooral in de vorm van keramische vloertegels, een heel degelijk materiaal dus.

Het verschil met Dekton is dat er in Dekton ook nog glas zit verwerkt. Keramiek en Dekton zijn hittebestendig, je kan er een warme, zelfs een hete, pan op kwijt. De materialen zijn ook zuurbestendig. Op de kopse kant, daarmee bedoelen we de ‘randen’, zijn de materialen niet bestand tegen stoten. Je kan er een stukje afstoten, zeker bij een hard en hevig contact.

Deze materialen worden grotendeels machinaal gemaakt. Sommige bevatten natuurlijke materialen dewelke dan worden verwerkt in een fabriek. Wil je meer info over de keuze van je werkblad? Neem gerust contact op met je praktische vragen, voor alle soorten advies hebben wij een formule. 😊


Hierboven hebben we ’t gehad over steenmaterialen, daarnaast zijn er ook nog werkbladen uit kunststof, zoals laminaat en volkern. Deze zijn zeker niet de meest duurzame keuze en eerder een korte-termijn oplossing als keukenweekblad. Echter zijn er zeker toepassingen waarin dit materiaal kan schitteren.

Laminaat is alleszins wel het meest budgetvriendelijke materiaal. Dit materiaal bestaat in veel kleuren en patronen. Het is zeker en vast bestand tegen zuren, afhankelijk van de afboording van het materiaal is deze ook stootbestendig. Een werkblad in laminaat is niet hittebestendig.

Volkern kunnen we in grote lijnen vergelijken met laminaat. Een volkern is eigenlijk een laminaat (materiaal bestaande uit veel lagen) onder hoge druk geperst. Het voordeel van volkern is dat deze vaak naadloos kunnen geplaatst worden. De platen hebben een langere lengte dan laminaat.

Nu hebben we de vaakst voorkomende materialen beschreven. Natuurlijk bestaan er ook nog heel wat andere opties, zoals glas, inox, solid surface, hout, beton etc. We kunnen blijven doorgaan 🤓, maar de courantste (en zeker ook de relevantste 👍) zijn hierboven besproken. Heb je toch nog specifieke vragen over een werkblad, vraag het ons gerust.

Uiteraard is dit geen exacte wetenschap, op internet zijn er verschillende beschrijvingen voor deze materialen terug te vinden. Dit is alleszins geschreven vanuit onze eigen ervaringen met materialen, kennis en voorkeur, om jullie zo bij te staan met de keuze van jullie werkblad.

Veel succes met de keuze! 
👈 Terug naar blog

Wil je meer weten over onze werkwijze? Lees er hier alles over.